НСИ представи данни за бизнес климата в България през март 2023 г.

Милен Николов
Редактор
30 март 2023, 13:24 372

Общият показател на бизнес климата запазва нивото си спрямо предходния месец

Общият показател на бизнес климата в България през март 2023 г. запазва нивото си спрямо февруари (21,5%). По-ниска стойност на показателя е отчетена в промишлеността, в сектора на услугите и при търговията на дребно, докато в строителството е регистрирано увеличение, сочат данните на НСИ.

През март съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се понижава с 0,8 пункта. Предприемачите в сектора имат влошени очаквания за бизнес състоянието на предприятията през следващите 6 месеца. Същевременно и прогнозите им за производствената активност през следващите 3 месеца са резервирани.

Основни затруднения за развитието на бизнеса в промишления сектор продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, макар през последния месец да се отчита намаляване на отрицателното им въздействие. 14% от анкетираните мениджъри предвиждат увеличение на цените през следващите 3 месеца.

Съставният показател „бизнес климат в строителството“ се увеличава с 4 пункта вследствие на подобрените оценки и очаквания на предприемачите в сектора за бизнес състоянието на предприятията. В анкетата е регистрирано увеличение на получените нови поръчки през последния месец, а прогнозите за дейността през следващите 3 месеца остават оптимистични.

Като основни фактори, затрудняващи дейността в строителния сектор, предприемачите посочват несигурната икономическа среда (74,7%), следвана от недостига на работна сила и цените на материалите. 31,7% от мениджърите очакват увеличение на цените през следващите 3 месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ спада с 1,3 пункта поради изместване на оценките и очакванията на търговците за бизнес състоянието на предприятията от „добро“ към „задоволително“. Мненията им по отношение на обема на продажбите през последните 3 месеца, както и очакванията им за следващите 3 месеца, са благоприятни.

Несигурната икономическа среда продължава да бъде най-сериозно затруднение за бизнеса според предприемачите. На следващи места те поставят конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

Съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ бележи понижение с 1,2 пункта. Това се дължи на неблагоприятните оценки на анкетираните мениджъри относно настоящото бизнес състояние на предприятията. Мненията им за настоящото търсене на услуги са по-резервирани, докато очакванията им за следващите 3 месеца се подобряват.

Основните пречки за дейността на предприятията в сектора на услугите са несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила, като през последния месец се наблюдава намаление на негативното им въздействие.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент