НСИ отчита годишен ръст от 13% на цените на производител

1 юли 2021, 10:40 509

Най-голям ръст се наблюдава в секторите на добивната промишленост, преработващата промишленост и производството на основни метали

Общият индекс на цените на производител отбелязва ръст от 13% през май 2021 г. в сравнение с май 2020 г., показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Най-високо поскъпване на годишна база е отчетено в сектора на добивната промишленост – 31,1%.

За същия период в преработващата промишленост увеличението е в размер на 13,9%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ то е 8,3%. Значителен ръст бележи и секторът на производството на основни метали, където цените се повишават с цели 47,7% за година. Увеличение от 11,9% има и в производството на каучук и пластмаси, 10,4% ръст се наблюдава при химичните продукти.

Спад в цените от 2,1% е отчетен в производството на текстил и изделия от текстил (без облекло) и в производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти, където понижението е в размер на 0,6%.

Общият индекс на цените на производител бележи увеличение от 1,9% през май 2021 г. спрямо предходния месец. Повишение се отчита в добивната промишленост (10%), в преработващата промишленост (1,7%) и в производството на електрическа и топлоенергия и газ (1,2%). В производството на основни метали увеличението е 4,9%, производството на дървен материал (без мебели) отбелязва ръст от 3,8%, а производството на каучук и пластмаси – 2%.  

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент