НСИ отчете спад на общия индекс на цените на производител в промишлеността през март 2023 г.

28 април 2023, 13:49 328

Най-голямо намаление се наблюдава при обработката на кожи, производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм

Общият индекс на цените на производител се понижава с 2,2% през март 2023 г. спрямо предходния месец. Значително намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 9,3%, и в добивната промишленост – с 1,1%, докато увеличение се наблюдава в преработващата промишленост – с 0,9%, сочат данните на НСИ.

Ръст на цените в преработващата промишленост е отчетен при производството на тютюневи изделия – с 34,4%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 5,8%, производството на лекарствени вещества и продукти – с 4,7%. По-ниски цени се наблюдават при обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 12.2%, производството на химични продукти – с 2,7%, производството на основни метали – с 2,5%.

На годишна база

Общият индекс на цените на производител нараства с 2% през март 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 г. По-високи цени са регистрирани при преработващата промишленост – с 6% и добивната промишленост – с 2,7%, а намаление се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – със 7,1%.

В преработващата промишленост значителен ръст на цените е отчетен при производството на тютюневи изделия – с 44,9%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 31,1%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 19,9%. Намаление е регистрирано при производството на основни метали – с 8,5%.

Цени на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 2,6% през март 2023 г. спрямо предходния месец. Понижение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – със 7,7%, и в добивната промишленост – с 1,9%, докато в преработващата промишленост е отчетено увеличение – с 1,4%.

Ръст на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при производството на тютюневи изделия – с 50,6%, обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 5%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 2,2%. По-ниски цени са отчетени при: производството на химични продукти – с 4,9%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 1,8%, производството на основни метали – с 0,8%.

На годишна база

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 2,5% през март 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 г. Ръст на цените е отчетен при преработващата промишленост – с 10,2% и добивната промишленост – с 3,6%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано намаление – с 6,9%.

Спрямо март 2022 г. съществен ръст на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на тютюневи изделия – с 58,5%, обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 37,4%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 29,4%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 27,7%. Намаление на цените е отчетено при производството на основни метали – с 10,4%, и при производството на химични продукти – с 0,3%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент