НСИ отчете спад на общия индекс на цените на производител в промишлеността през февруари 2023 г.

Милен Николов
Редактор
30 март 2023, 14:49 326

Най-голямо намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ

През февруари 2023 г. общият индекс на цените на производител намалява с 5,9% спрямо януари. Най-голямо намаление е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (-17%), докато в преработващата промишленост то е незначително (-0,1%). Повишение е регистрирано в добивната промишленост (+0,6%), сочат данните на НСИ.

По-ниски цени в преработващата промишленост са отчетени при производството на химични продукти (-3,7%), производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон (-1,2%) и производството на хранителни продукти (-0,2%). Повишение на цените се наблюдава при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти (+6,6%), обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм (+2,4%) и производството на изделия от други неметални минерални суровини (+1,8%).

На годишна база

Общият индекс на цените на производител се повишава с 8,9% през февруари 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 г. Увеличение на цените се наблюдава при преработващата промишленост (+11,3%), добивната промишленост (+8,9%) и производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (+3,5%).

В преработващата промишленост значително нарастване на цените е отчетено при производството на изделия от други неметални минерални суровини (+27,2%), производството на хранителни продукти (+23,1%) и производството на дървен материал и изделия от него, без мебели (+21,2%). Понижение е регистрирано при производството на основни метали (-3,1%).

На вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар се понижава със 7,9% през февруари 2023 г. спрямо предходния месец. Спад е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (-16,5%) и в преработващата промишленост (-0,2%), а увеличение се наблюдава в добивната промишленост (+0,2%).

Понижение на цените на производител в преработващата промишленост е отчетено при производството на химични продукти (-5,1%), производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон (-0,6%), производството на хранителни продукти (-0,2%) и производството на основни метали (-0,1%). Повишение на цените е регистрирано при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета (+11,1%), обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм (+5,7%) и производството на изделия от други неметални минерални суровини (+2,1%).

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 9,7% през февруари 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 г. Увеличение на цените е регистрирано при преработващата промишленост (+16,5%), добивната промишленост (+10,8%) и производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (+2,2%).

В сравнение със същия месец 2022 г. значителен ръст на цените в преработващата промишленост е наблюдаван при производството на изделия от други неметални минерални суровини (+31,9%), обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм (+30,7%), производството на дървен материал и изделия от него, без мебели (+29,4%) и производството на хранителни продукти (+24%). Намаление на цените се отчита при производството на основни метали (-0,3%).

На външния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар се понижава с 1,9% през февруари 2023 г. на месечна база, а на годишна база се увеличава със 7,3%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент