НСИ: Бизнесът у нас е все по-оптимистичен за бъдещето

31 май 2021, 12:12 552

Общият показател на бизнес климата у нас се повишава рекордно на месечна база, мениджърите на предприятия очакват оживление във всички основни сектори

Представителите на частния сектор у нас са все по-оптимистични за бъдещето: през май общият показател на бизнес климата у нас се покачва с рекордните 12,4 пункта, показва последната анкета на Националния статистически институт (НСИ). Проучването е проведено сред мениджъри на предприятия в страната и отразява общата им нагласа към бизнес средата у нас.

След покачването през май показателят почти се връща към нивата си от средата на 2019 г. Подобен ръст на месечна база е безпрецедентен, като най-високите увеличения досега са били в рамките на 6-7 пункта. Статистиката показва все по-оптимистични нагласи във всички сектори, но най-вече при търговците на дребно, където показателят се повишава с 15,6 пункта на месечна база. Увеличението се дължи на позитивните нагласи на търговците за състоянието на предприятията у нас и очаквани по-високи обороти през следващото тримесечие.

Източник: НСИ

Промишленият сектор отчита нарастване на поръчките и през идните три месеца се очакват по-високи нива на заетост, отразено от съставния показател "бизнес климат в промишлеността", който се покачва с 11,3 пункта на месечна база. В сектора очакват продажните цени да се запазят непроменени, докато в строителството и в търговията на дребно мениджърите отчитат повишение на цените на материалите, но прогнозират нормализиране през идните месеци.

Туристическият бранш в страната също очаква оживление. В краткосрочен план 59,8% от анкетираните мениджъри на хотели смятат да продължат работа, 28,1% очакват намален обем на заетостта, 8,1% са посочили, че временно ще преустановят дейността си, а 2,5% вероятно ще я прекратят. След отпадането на задължителните PCR тестове при влизане на румънски граждани в страната ни, през изминалите дни се наблюдава и сериозен наплив на туристи и нови резервации, които допълнително ще подобрят очакванията и представянето на сектора. 

Източник: НСИ

Въпреки позитивните нагласи, бизнесът у нас споделя и опасения, свързани с недостатъчното търсене от чужбина и от страната, а и с продължаващата несигурна икономическа обстановка. Недостигът на работна ръка също е проблем за повече от 20% от анкетираните.

Изследване на Европейската комисия (ЕК), разпространено в петък, показва, че оптимизмът нараства силно и в шестте най-големи страни от ЕС, което се дължи на постепенното разхлабване на мерките и отпадането на пълните локдауни.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент