НСИ: Бизнес климатът се влошава през септември

29 септември 2021, 17:52 516

Понижение на показателя е отчетено в промишлеността, строителството и търговията на дребно

През септември 2021 г. общият показател на бизнес климата пада с 2,4 пункта спрямо август, сочат последните данни на НСИ. Понижение на показателя е отчетено при промишлеността, строителството и търговията на дребно. Нивото се запазва при сектора на услугите.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ през септември намалява с 0,9 пункта. Това се дължи на по-резервираните оценки на промишлените предприемачи относно настоящото бизнес състояние на предприятията. Те отчитат леко намалена производствена активност, а прогнозите им за дейността през следващите 3 месеца са скептични. Според тях най-сериозните затруднения за дейността са свързани с несигурната икономическа среда, недостига на работна сила и недостатъчното търсене.

През разглеждания месец съставният показател „бизнес климат в строителството“ спада със 7,3 пункта. Причината за това са песимистичните оценки и очаквания от страна на строителните предприемачи относно бизнес състоянието на предприятията. Предимно негативни са мненията им относно получените нови поръчки през последния месец. Също така анкетираните имат леко влошени очаквания за строителната активност през следващите 3 месеца. Като основен проблем за развитието на бизнеса те посочват несигурната икономическа среда, недостига на работна сила и цените на материалите.

С 2,6 пункта намалява съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ през септември. Това се дължи на по-неблагоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно относно бизнес състоянието на предприятията. Те споделят песимистични мнения както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчици през следващите 3 месеца. Като най-сериозно затруднение анкетираните посочват несигурната икономическа среда, чието влияние е по-осезаемо през последния месец, както и недостатъчното търсене и конкуренцията.

През септември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ запазва приблизително своето ниво от предходния месец. Анкетираните мениджъри от сектора имат по-умерени мнения, но въпреки това очакванията им за следващите три месеца са неблагоприятни. Те също посочват несигурната икономическа среда и конкуренцията като най-голяма пречка за развитието на бизнеса им.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент