НСИ: Бизнес климатът се подобрява леко през декември 2022 г.

Милен Николов
Редактор
30 декември 2022, 13:22 304

Нарастване на показателя през декември се наблюдава в промишлеността и търговията на дребно, а намаление – в сектора на услугите

През декември 2022 г. анкетираните от НСИ мениджъри определят бизнес климата в България като „подобряващ се“, а общият показател нараства с 1 пункт спрямо месец ноември.

Подобрение на показателя през последния месец на годината се наблюдава в промишлеността и търговията на дребно, докато в строителството запазва нивото си. В сектора на услугите е отчетено понижение.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се повишава с 2,5 пункта през декември. Промишлените предприемачи остават с по-позитивни очаквания за следващите шест месеца. Анкетата отчита известно увеличение на осигуреността на производството с поръчки през последния месец, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания по отношение на производствената активност в рамките на следващите три месеца. Основни проблеми остават несигурната икономическа среда и недостигът на работна ръка. Мениджърите също така предвиждат увеличение на цените през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ бележи ръст с 0,7 пункта. Оценките на анкетираните търговци на дребно относно настоящото бизнес състояние на предприятията са позитивни, а мненията им за обема на продажбите през изминалото тримесечие и очакванията им за следващото тримесечие са благоприятни. Основна пречка за развитието на сектора е несигурната икономическа среда. Конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене са на второ и трето място, макар че през последния месец е регистрирано намаление на отрицателното влияние на последния фактор. По отношение на продажните цени търговците на дребно предвиждат известно повишение през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в строителството“ остава на същото ниво като предходния месец. Това се дължи на резервираните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца и за дейността им през следващото тримесечие. Най-сериозните затруднения в тази сфера са свързани с несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостига на работна сила, като спрямо ноември отрицателното въздействие на първите два фактора намалява. Що се отнася до цените, 35,6% от мениджърите предвиждат повишение през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се понижава с 1,1 пункта вследствие на по-неблагоприятните оценки и очаквания на мениджърите относно бизнес състоянието на предприятията. По отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги мненията им са по-умерени. И тук основното им притеснение е свързано с несигурната икономическа среда, конкуренцията и недостига на работна ръка. Част от анкетираните мениджъри (22,2%) предвиждат увеличение на цените в сектора на услугите през следващите три месеца.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент