НСИ: Бизнес климатът се подобрява през декември

30 декември 2021, 16:07 523

Нарастване на показателя през декември се наблюдава в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите, а намаление – в промишлеността

След шест поредни месеца на понижение, анкетираните от НСИ мениджъри определиха бизнес климата в България като „подобряващ се“. Общият показател нараства с 2,6 пункта спрямо месец ноември, когато беше отчетено намаление с 2,2 пункта спрямо октомври.

Подобрение на показателя през последния месец на годината се наблюдава в сектора на строителството, търговията на дребно и услугите. В промишлеността е отчетено понижение.

Съставният показател „бизнес климат в строителството“ се повишава с 3,3 пункта. Това се дължи на по-благоприятните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. В анкетата те са посочили, че настоящата сигурност на производството с поръчки се запазва, а прогнозите за строителната активност през следващото тримесечие се изместват към по-умерените мнения. Най-сериозните затруднения в тази сфера са свързани с несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостига на работна сила. Относно цените, 34,2% от мениджърите предвиждат повишение през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ бележи ръст с 4,9 пункта. Прогнозите на анкетираните мениджъри са позитивни относно обема на продажбите и поръчките към доставчици през следващото тримесечие. Основна пречка за развитието на сектора е несигурната икономическа среда, макар че през последния месец е регистрирано намаление на отрицателното ѝ влияние. Недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша са второ и трето място. По отношение на продажните цени, 29,9% от мениджърите предвиждат повишение през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се повишава с 5,9 пункта, отново благодарение на позитивните оценки на мениджърите и техните позитивни мнения относно търсенето на услуги през следващото тримесечие. И тук основното им притеснение остава несигурната икономическа среда, както и конкуренцията. Мениджърите предвиждат увеличение на цените през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ намалява с 0,7 пункта през декември. Промишлените предприемачи остават с по-резервирани очаквания за следващите шест месеца. Анкетата отчита и известно намаление на осигуреността на производството с поръчки. Основно проблеми остават несигурната икономическа среда и недостигът на работна ръка. Засилва се негативното влияние и на фактора „други“, който измества на четвърто място затрудненията, свързани с недостатъчното търсене от страната. Мениджърите също така предвиждат увеличение на цените през следващите три месеца.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент