НСИ: 23,8% от българите живеят под линията на бедност

29 април 2021, 12:20 569

43,5% от домакинствата, или над 3 млн. души, не могат да посрещнат със собствени средства неочаквани разходи

25,6% от населението на България (или 1,8 млн. души) живеят в домакинство, което не може да си позволи да консумира често месо или риба, показват данни на НСИ от проучване за бедността в страната през 2020 г.

Резултатите от проучването показват, че много от българите не разполагат с никакви спестени пари за извънредни случаи. 43,5% от домакинствата у нас (или над 3 млн. българи) не могат да покрият със собствени средства неочаквани разходи, например спешен ремонт на жилището или автомобила, подмяна на домакински уред, внезапна болест и др.

19,4% от населението на България живее в материални лишения, т.е. не може да си позволи закупуването на 4 от 9 основни стоки и услуги. 27,5% от хората се органичават при отоплението на дома си, тъй като нямат достатъчно средства. 40% от домакинствата не могат да си позволят едноседмична почивка в друго населено място, включително и посещение на техен втори дом или гостуване при роднини и приятели.

Затруднения при навременното плащане на вноски по кредити, наеми или битови сметки са имали близо 24% от домакинствата у нас през изминалата година. А 18,2% не разполагат със собствен автомобил.

През 2020 г. линията на бедност общо за България е доход в размер на 451 лева средно на месец на човек от домакинство. Под линията на бедност са 1,659 млн. българи, или 23,8% от населението на страната.

От НСИ посочват, че социалните помощи имат важно значение за намаляване на бедността. Ако в доходите на домакинствата останат пенсиите, но се изключат другите социални плащания (обезщетения, помощи за деца и добавки), то под линията на бедност щяха да са 29,9% от хората.

Най-голям дял сред бедното население на България имат безработните, макар че 9,7% от работещите българи също попадат под линията на бедност. В тази група влизат 8,4% от работещите на пълно работно време, както и 33,6% от тези, които са на непълен работен ден.

38,5% от децата у нас живеят в лишения, сочи още статистиката за 2020 г. Родителите на тези деца не могат да им осигурят поне едно от общо 13 основни неща, от които се нуждаят. Една трета от децата (или 31,7%) не биха могли да отидат с родителите си на почивка извън дома си поне една седмица в годината, а близо 30% нямат средства за екипировка за игра навън (например колело, ролери или кънки). 27,3% от децата са в семейства, които не могат да им осигурят редовни занимания с плуване, свирене на музикален инструмент и др.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент