НС прие на второ четене изменения, свързани с подаване на документи по електронен път

15 март 2024, 09:46 104

Окончателно бяха одобрени промени в Закона за насърчаване на заетостта

Депутатите приеха на второ четене изменения в Закона за насърчаване на заетостта, свързани с подаване на документи по електронен път, съобщи БТА.

В приетите промените се посочва, че Агенцията по заетостта (АЗ) ще води и поддържа единен електронен централизиран Регистър на физическите и юридически лица, осъществяващи посредническа дейност и/или осигуряващи временна работа. В регистъра ще се вписват данни, обстоятелства и документи, като той ще съдържа публична част, достъпът до която ще бъде безплатен. 

Парламентът гласува още, че чрез информационната система, с която ще се води регистърът, АЗ ще предоставя възможност за осъществяване по електронен път на подаването на заявления за регистрация и приложенията към тях от хората, които имат право да предоставят посреднически услуги по заетостта (съгласно българското законодателство и законодателството на други държави), и от предприятията, които осигуряват временна работа. Ще има възможност за подаване на заявления за изменение или допълнение на вида на предоставяните посреднически услуги по електронен път.

В приетите предложения е в дигитален вариант да бъде и връчването на актове, с които се отказва регистрацията за извършване на посредническа дейност по наемане на работа.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент