Ново увеличение на пенсиите вероятно ще има през юли

14 януари 2022, 10:27 571

Дотогава трябва да се извърши и анализ на пенсионната система у нас

Пенсиите вероятно ще бъдат увеличени с нови 6,1% през юли тази година – това съобщи министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков по време на изслушване в Народното събрание, съобщава БНТ. Изслушването се състоя, тъй като немалко пенсионери са получили по-ниски пенсии през декември след преизчислението.

Всички пенсионери, получили по-ниски пенсии през януари, ще бъдат обезщетени още през февруари. Според министър Гьоков до юни пенсионерите ще получават пенсии, равни на декемврийските, като са заделени 750 млн. лева за компенсациите от 60 лева за следващите шест месеца.

През януари спрямо декември около половината от всички пенсионери са получили по-ниски пенсии. Очакваното осъвременяване от 1 юли ще бъде в унисон с швейцарското правило да се увеличават пенсиите с 50% от ускоряването на инфлацията за миналата година плюс 50% от нарастването на средноосигурителния доход. Така увеличението би трябвало да бъде в рамките на около 6,1%, но „по груби изчисления“, съобщава още министърът.

През следващите шест месеца трябва да бъде изготвен пълен анализ на пенсионната система у нас. Целта е през юли вече да няма пенсионери с по-ниски пенсии при премахване на месечните добавки, свързани с Covid. Според министър Гьоков този въпрос ще бъде окончателно решен с трайно увеличение на пенсиите, а не с добавки.

Подкрепата за бизнеса по мярката "60/40" продължава и през 2022 г., като за момента действието ѝ е удължено до края на февруари. Очакванията са да се запазят работните места на над 75 000 работници и служители средномесечно, за което ще са необходими около 120 млн. лева, стана още ясно от изслушването.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент