Новият механизъм за определяне на индивидуалния коефициент при пенсиониране влиза в сила от 1 септември

23 август 2021, 13:40 792

Целта е да се постигне по-малко намаление на индивидуалния коефициент и по-висок размер на пенсията, отпускана от ДОО

От 1 септември 2021 г. влиза в сила новият механизъм за определяне на намалението на осигурителния доход, спрямо който се изчислява индивидуалният коефициент при определяне размера на трудовите пенсии, предава Българската национална телевизия (БНТ). С промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО) се цели намаление на индивидуалния коефициент и по-висок размер на пенсията, отпускана от държавното обществено осигуряване ( ДОО).

Промените ще се прилагат при изчисляването на всички лични и наследствени пенсии, свързани с трудова дейност, които ще бъдат отпуснати след 31 август 2021 г., наред с пенсиите с начална дата след посочената, ако процедурата по отпускането им не е приключила към момента на влизане в сила на новите текстове.

Новите разпоредби ще се прилагат както при формирането на индивидуалния коефициент за пенсиите с начална дата преди 2019 г., така и при тези отпуснати след нея. Трудовите пенсии с определен действителен размер с намален индивидуален коефициент, отпуснати преди септември 2021 г., ще могат да бъдат преизчислявани с индивидуален коефициент след подадено заявление за това (ако подобно преизчисляване е по-изгодно за пенсионера).

Заявлението се подава лично или посредством нотариално заверено пълномощно в офиса на НОИ, който изплаща пенсията, до 30 септември 2022 г. При преизчисляването не може да се променя методиката, по която първоначално е изчислен индивидуалният коефициент, а само начинът за определяне на намалението на осигурителния доход на заявителя, от който се изчислява коефициентът.

От НОИ допълват, че ефектът от преизчисляването е индивидуален и зависи изцяло от осигурителната история на лицето.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент