Новите правила за онлайн търговия влизат в сила от 1 юли 2021 г.

4 юни 2021, 11:02 1743

Онлайн търговците вече ще трябва да се регистрират само в една страна от ЕС, процесът по деклариране и плащане на ДДС също е улеснен

Новите правила за онлайн търговията, свързани с изпълнението на съществуващи задължения по ДДС, влизат в сила в ЕС от 1 юли, съобщава Националната агенция по приходите (НАП). Правилата ще намалят административната тежест на предприятията, които се занимават с международна онлайн търговия, и ще оптимизират процеса по деклариране и плащане на дължимите данъци. 

За улеснение на търговците е разработен нов електронен портал (електронна система за обслужване на едно гише, One-Stop Shop/OSS), който ще улесни онлайн търговците при регистрация за целите на ДДС. В него предприятията ще могат да се регистрират изцяло по електронен път в една държава членка за всички извършвани вътреобщностни дистанционни продажби на стоки и доставки на услуги към крайни клиенти в ЕС. Преди промените предприятията бяха длъжни да се регистрират отделно във всяка страна от съюза, в която оперират, преди да могат да извършват продажби.

Сред по-важните промени след 1 юли ще бъде и възможността българските компании, които работят на европейския пазар, да декларират и плащат ДДС за всички извършени от тях вътреобщностни продажби изцяло по електронен път чрез тримесечна справка-декларация. За целта предприятията ще работят само с данъчната администрация на страната, в която са регистрирани, дори ако се занимават с трансгранична търговия. Моделът на обслужване OSS може да се използва за деклариране на дължим ДДС върху стоки и услуги, продавани онлайн на крайни клиенти в целия ЕС, намалявайки разходите за привеждане в съответствие с до 95%.

В същото време OSS улеснява събирането, декларирането и плащането на ДДС от страна на онези търговци, които доставят стоки от трети страни за крайни клиенти в ЕС – след промените ДДС вече ще се плаща на избраните от предприятията данъчни органи, вместо да се начислява в момента на доставка на внесената стока. Този подход опростява процеса по деклариране на ДДС и предпазва крайните клиенти от скрити разходи, уточняват от НАП.

Промените предвиждат премахване на специалния режим за освобождаване от ДДС за внасяни в ЕС пратки, чиято стойност не надвишава 22 евро, като благодарение на тази мярка европейските предприятия ще могат да се конкурират с търговците в трети страни.

Всяка държава членка на ЕС има свой OSS портал. В България той е интегриран в Портала за електронни услуги на НАП, а достъп до него ще имат само потребители с квалифициран електронен подпис ( КЕП). Повече за новите правила за ДДС в електронната търговия след 1 юли 2021 г. може да видите във видеото в канала на НАП в YouTube

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент