Нови санкции за укриване на данъци

19 ноември 2020, 00:00 2228

Промените в ДОПК предвиждат до 15 000 лева глоба за укриване на пари от работа в чужбина, както и двойни санкции при отказ за съдействие на НАП

Всички търговци, които отказват да окажат съдействие на данъчните или възпрепятстват упражняването на техните правомощия, ще бъдат наказвани с двойно по-големи глоби от досегашните – от 500 до 1 000 лева. Подобни санкции ги очакват, ако не предоставят счетоводни книги, не допуснат ревизори в склада си или не отключат сейфа с парите си в брой. Това предвиждат новите промени в ДОПК, които бяха приети от парламента на първо четене, предаде в. „Труд“, цитиран от БТА.

Физически и юридически лица, които се опитат да скрият информация от НАП или не пазят счетоводни документи, ще бъдат глобявани с до 8 000 лева. Глоба до 15 000 лева очаква и всеки гражданин, който укрива доходи от работа в чужбина. Ако не внесе данък върху тях, или ако бъде установено, че внесеният данък е в по-малък размер от законовото изискване, санкцията ще бъде до 5% от невнесения налог (но не повече от 15 000 лева). А при повторно нарушение глобата ще бъде 10%, но не повече от 30 000 лева.

Промените в ДОПК предвиждат и възможност за използване за данъчни цели на електронни документи във вида, в който са били създадени. Отпада необходимостта те да бъдат разпечатвани на хартиен носител.

С новите текстове се въвежда и промяна в последователността на погасяване на задълженията, дадени на НАП за събиране – най-често това са глобите на КАТ. До момента преди да започне принудителното събиране всеки гражданин можеше да избере кое свое задължение да заплати първо, като по този начин може да изтече давността на най-старите. Промените обаче предвиждат при всяко плащане първо да се погасяват най-старите глоби.

Въвеждат се и промени, които да улеснят контрола над рисковите стоки. Ще бъде въведено доброволно предварително деклариране пред НАП на предстоящ транспорт на такива стоки (транспорт с камиони над 3,5 тона, който започва в страна от ЕС и завършва в България, или обратното). За рискови стоки се считат пшеница, месо, повечето плодове и зеленчуци, сирена, морски дарове и др.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент