Нови правила в Арбитража при БТПП от 01.01.2021 г.

23 декември 2020, 00:00 601

Основната цел на промените е съобразяване с епидемиологичната обстановка чрез организиране на открито арбитражно заседание във виртуална среда

На 17.12.2020 г. бе проведено заседание на Изпълнителния съвет на БТПП, по време на което бяха приети изменения в Правилника на Арбитражния съд. Промените влизат в сила от 01.01.2021 г. и ще са достъпни на сайта на БТПП в секция „Арбитражен съд“.

Основната цел на промените е съобразяване с епидемиологичната обстановка чрез организиране на открито арбитражно заседание във виртуална среда. Всички нововъведения са съобразени с идеите на създадените от Международния арбитражен съд на Международната търговска камара ("ICC") правила за организиране на виртуални заседания от търговските арбитражи. Те имат за цел да подпомогнат адаптацията на търговските дружествата за необичайната обстановка, в която работят.

Независимо от начина на провеждане на заседанията – виртуално или на място, те ще бъдат съобразени със съдопроизводствените правила, за да не се нарушават основни правни принципи.

Други новости, въведени чрез промените, са възможността участниците в открито заседание в арбитражното производство, провеждано чрез конферентна връзка, да имат достъп до видеофайла от заседанието.

С цел осъществяване на техническа помощ за страните, са предвидени промени в актуалната „Тарифа за цените на услугите, предоставяни от БТПП“, където ще се включи цена на услуга „Връзка от мястото на разпит на свидетел или вещото лице чрез камера с 360-градусово заснемане.“

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент