Нови добавки към пенсиите до март

20 януари 2022, 10:30 298

Обезщетенията ще се изпащат през януари, февруари и март

Всички пенсионери, получили през януари по-малка обща сума от пенсия плюс добавка в сравнение с декември 2021 г., ще получат съответната разлика в сумите през първите три месеца на 2022 г., съобщава Cross. Тези промени се предвиждат във внесени в Народното събрание предложения между първо и второ четене на законопроекта за удължаване действието на държавния бюджет до 31 март.

В мотивите към законопроекта е записано, че не трябва да се допуска намаляване на доходите на една от най-уязвимите части от обществото – пенсионерите, особено в момент на криза, включваща повсеместно поскъпване на основни продукти от малката потребителска кошница, скок на цените на енергията, по-високи битови сметки и други.

Новите добавки към пенсиите ще компенсират над 1 милион възрастни хора, които през януари получиха по-ниски общи доходи от преизчислена пенсия и COVID добавка спрямо декември миналата година.

Предложенията за промени са направени, тъй като за част от възрастните преизчисляването с по-високия коефициент за година реален стаж е под 60 лева. Така с добавката от 60 лева те се оказаха с по-ниски общи суми, платени от НОИ спрямо декември, когато COVID добавката бе 120 лева.

Доплащането за януари ще се направи заедно с пенсиите за февруари, като пенсионерите ще получат и COVID добавката от 60 лв.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент