Новата мярка 75 на 0 започва от 1 януари 2021 г.

29 декември 2020, 15:40 1163

Засегнатите от противоепидемичните мерки ще получават 75% от осигурителния си доход за октомври

Съгласно актуализирана заповед на социалния министър Деница Сачева новата мярка 75 на 0 започва от 1 януари 2021 г., предава БТА.

Помощта е предназначена за всички бизнеси, които са затворени заради удължаването на противоепидемичните мерки, като има за цел да замести досегашните 24 лева дневно, които ще се изплащат до края на декември 2020 г.

Средствата, които ще получават засегнатите служители, ще са в размер на 75% от осигурителния им доход за октомври. Справка показва, че средният осигурителен доход през октомври е бил 1 095,37 лв., което означава, че изчислената върху него помощ ще е 821,50 лв. В случай че служителите са осигурявани върху минималния осигурителен доход, те ще получат 457,50 лв.

Право на помощ по новата мярка имат лицата, работещи в ресторанти, нощни заведения, езикови и образователни центрове, други обучителни центрове и школи, професионални колежи, както и наетите в туристически фирми. Средства ще бъдат отпуснати и на служителите в обектите, намиращи се в търговски центрове, с изключение на магазини за хранителни стоки, дрогерии, оптики и зоомагазини, тъй като тяхната дейност не е преустановена. Сред имащите право на парична компенсация по мярката 75 на 0 са и лицата, заети в икономическите дейности, свързани с концерти, създаване и представяне на представления на живо като оперни, циркови и други сценични произведения, режисьори, продуценти, сценографи, дизайнери на костюми и осветление, технически специалисти. В правилата влизат и секторите, свързани с всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер и работещите в солариуми, сауни, салони за отслабване и масаж.

За времето до 3 януари средства ще се дават и на персонала на детски градини и ясли, както и на музеите, тъй като от 4 януари те ще бъдат отворени.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент