Нова наредба, уреждаща здравословните и безопасни условия на труд при леенето на метали, е обнародвана в Държавен вестник

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
22 март 2021, 15:18 967

Регламентират се изисквания за работните места, работното оборудване, поведението на работното място и др. в предприятията, които осъществяват леене на метали и метални сплави

В Държавен вестник, бр. 23 от 19 март 2021 г., е обнародвана НАРЕДБА № РД-06-4 от 2 март 2021 г. за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при леене на метали и метални сплави, издадена от министъра на труда и социалната политика и министъра на икономиката. Наредбата влиза в сила шест месеца след обнародването ѝ – на 19 септември.

Наредбата е приета във връзка с необходимостта от създаване на нормативна уредба, която да определи изискванията за здравословни и безопасни условия на труд в производството по леене на метали и метални сплави. В Наредбата се регламентират изискванията по отношение на работните места, работното оборудване, поведението на работниците на съответното работно място, което следва да не допуска настъпването на трудови злополуки по време на работа, както и дефинира задълженията на работодателите и на работещите в леярските предприятия.

В мотивите по приемане на наредбата е посочено, че производството по леене на метали е високорисково, като неизменно се намира сред първите три рискови производства, което е видно от ежегодните Заповеди на министъра на труда и социалната политика за определяне на коефициента на трудов травматизъм. В сектора често срещани са трудовите злополуки и професионалните заболявания. Посочено е също, че по данни на НОИ заети в този бранш са около 4 500 души в 89 предприятия. Очаква се, че с влизането в сила на наредбата ще се осигурят здравословни и безопасни условия на труд в предприятията, извършващи леене на метали, като по този начин ще се намали рискът за увреждане на здравето на работниците, а секторът ще стане по-привлекателен за младите хора.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент