Нова мярка в помощ на бизнесите, затворени заради пандемията

29 октомври 2020, 00:00 736

Предвижда се да бъде въведена програма за най-засегнатите, която ще бъде финансирана с европейски средства и няма да изисква самоучастие на работодателите

Обмисля се въвеждането на нова мярка в помощ на бизнесите, които са затворени или предстои да бъдат затворени във връзка с разрастването на пандемията от Covid-19. Предложението идва от Министерството на труда и социалната политика, предаде в. „Труд“, цитиран от БТА.

Социалният министър Деница Сачева заяви, че предстои обсъждане на нови възможности за въвеждане на програма за най-засегнатите бизнеси, която ще бъде финансирана с европейски средства и няма да изисква самоучастие на работодателите. Според нея подобна схема може да бъде задействана до 2 – 3 седмици.

По думите на Сачева, най-силно засегнат в момента е секторът на нощните заведения, където заетите на трудов договор са около 32 000 души. Предвижда се покриване на 80% от осигурителния им доход от държавния бюджет, което ще струва около 20 – 30 млн. лева. Все още обаче не е ясно колко са осигурените в занимални и учебни центрове, които също предстои да бъдат затворени, и дали ще има помощи и за тях.

Мярката 60/40 остава приоритет за правителството, уверява социалният министър. Част от средствата ще бъдат използвани през 2020 г., а останалите ще бъдат пренасочени за 2021 г. Според Сачева могат да бъдат заделени още средства по мярката, стига безработицата да бъде сведена до 7%.

От бизнеса изразяват опасения, че предвидените в държавния бюджет 300 млн. лева по мярката 60/40 не са достатъчни и ще стигнат само за компенсации на засегнатите служители за последните 3 месеца от 2020 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент