Нова електронна услуга дава директен достъп на бизнеса до системите на НАП

26 май 2023, 09:50 463

Предстои поетапно разширяване на обхвата на услугите, до които ще се осигури пряк достъп между системите на НАП и бизнеса

Нова електронна услуга на НАП дава възможност на бизнеса да обменя информация пряко и автоматично с приходната агенция. Това става възможно чрез софтуерен ключ (API ключ), който осъществява свързаност от типа „система – система “ между софтуерите на бизнеса и НАП, съобщават от приходната агенция.

За целта потребителите заявяват получаването му чрез новата услуга „Заявление за ползване/прекратяване на електронните административни услуги, предоставяни от НАП чрез приложно-програмни интерфейси (API)“, която е достъпна с квалифициран електронен подпис ( КЕП). След като заявителят получи софтуерния ключ, той трябва да го интегрира в софтуера, който използва, за да може да се свърже със системите на приходната агенция. 

В момента от новата услуга могат да се възползват само хазартните оператори, които вече имат автоматичен достъп до Регистъра на уязвимите лица по Закона за хазарта. Предстои поетапно разширяване на обхвата на услугите, до които ще се осигури пряк достъп между системите на НАП и бизнеса, като подаването на данъчни и осигурителни декларации. 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент