Нов законопроект за изменение и допълнение на ЗМИП

Светла Стойчевска
юрисконсулт
31 юли 2023, 16:48 248

С измененията се цели да бъдат отстранени констатираните слабости и да се постигне по-високо ниво на съответствие с международните стандарти за противодействие на изпирането на пари и финансирането на тероризма

На 28.07.2023 г. Министерският съвет ( МС) внесе в Народното събрание (НС) Законопроект за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари. Това се случва, след като с Решение № 522/28.07.2023 г. МС одобри изготвения от председателя на Държавна агенция „Национална сигурност” проект.

Със законопроекта се предлага да бъде разширен кръгът от задължени субекти, като бъдат включени представителите на лицензирани пощенски оператори, предоставящи пощенски парични преводи, лицата, които по занятие предоставят услуги за прехвърляне или обмяна на виртуални активи, услуги по съхраняване на виртуални активи и управление на такива, позволяващо осъществяването на контрол върху активите и услуги, свързани с публично предлагане на виртуални активи, както и лицата, които по занятие предоставят достъп до депозитни касети в обществени трезори.

За отстраняване на някои несъответствия на българското законодателство с препоръки на Работната група за финансово действие (FATF) се предлага задължените субекти да имат допълнителен ангажимент да прилагат мерките на закона и спрямо клоновете и притежаваните дъщерни дружества в държави членки, а не както е сега само спрямо такива в трети държави.

С цел преодоляване на установени слабости в процедурата по извършване на комплексна проверка се предлага да бъдат разширени случаите, в които процедурата да се извършва. Предлага се също да бъде въведено изключение от задължението за приключване на комплексната проверка, ако има съмнение за изпиране на пари, за финансиране на тероризъм и/или за наличие на средства с престъпен произход. Целта е внезапното приключване да не предизвика подозрение и да не послужи като предупреждение към съществуващ или потенциален клиент за това, че е възникнало съмнение и/или че предстои да бъде извършено или вече е извършено уведомяване на компетентните органи.

С проекта се въвежда задължението учредените на територията на Република България юридически лица и други правни образувания, както и физическите лица за контакт не само да предоставят при поискване от компетентните органи информация за действителните собственици, но и при необходимост да оказват допълнително съдействие.

Министерският съвет отбелязва, че с премахването на слабостите в българското законодателство в сферата на борбата срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма се увеличава шансът държавата да не бъде включена в списъка с държави под засилен мониторинг.

Проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари ще бъде публикуван за обществено обсъждане в рамките на 14 дни.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент