Нов начин за изчисляване на линията на бедност у нас

13 август 2021, 11:09 499

Методологията е на Евростат, а целта е да се унифицират данните за определяне на бедността и да се въведе международен стандарт за целите на сравняемостта

Линията на бедност в България ще се определя по методологията, използвана от европейската статистическа служба Евростат в изследването „Статистика на доходите и условията на живот (SILC)”, предава Cross. Това предвиждат промени в Методиката за определяне на линията на бедност в страната, които бяха одобрени от служебния кабинет.

Целта на промените е уеднаквяването на методологията при определяне на линията на бедност за целите на по-лесното сравняване на данните в международен план, тъй като ЕК разчита изцяло на методологията, използвана в изследването SILC.

Определената от изследването линия на бедност се използва във всички национални стратегически и нормативни документи. Така след промените ще има единен показател за определянето на линията на бедност както в страната, така и за всички национални политики в социалната област и документи на ЕК, свързани с бедността.

С изменението на методиката се дава възможност, при вземане на решения в извънредни ситуации и когато статистическите или прогнозните данни са повлияни от неикономически структурни трансформации, линията на бедност да се определи съгласно особеностите на текущия период и възможностите на бюджета.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент