Нов начин за идентифициране на данъчно задължените лица в Северна Ирландия след Брекзит

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
23 декември 2020, 09:34 854

След 1 януари в номера по ДДС на данъчно задължените лица от Северна Ирландия ще се използва префиксът “XI”

На 20 ноември 2020 г. Съветът на ЕС прие нови правила за идентифициране на данъчно задължените лица в Северна Ирландия след Брекзит. Промените са отразени в Директива (ЕС) 2020/1756 за изменение на Директива 2006/112/ЕО относно общата система на данъка върху добавената стойност по отношение на идентифицирането на данъчно задължените лица в Северна Ирландия. За идентифициране на данъчнозадължените лица от Северна Ирландия ще се използва префиксът „XI” в номера по ДДС. С него се цели да се прави разграничение кога за данъчно задължените лица ще се прилага правото на ЕС в областта на ДДС и кога – разпоредбите на правото на Обединеното кралство.

На 31 декември 2020 г. изтича преходният период, предвиден между Обединеното кралство и Европейския съюз в Споразумението за оттеглянето на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия от Европейския съюз и Европейската общност за атомна енергия. До тази дата законодателството на ЕС в областта на ДДС ще продължи да се прилага в Обединеното кралство. От 1 януари 2021 г. разпоредбите ще се прилагат единствено в Северна Ирландия. След Брекзит за данъчнозадължените лица и за някои данъчно незадължени юридически лица в Северна Ирландия ще се прилагат едновременно разпоредбите на правото на ЕС в областта на ДДС, както и разпоредбите на законодателството на Обединеното кралство.

Ето защо Съветът на ЕС е взел под внимание, че от началото на 2021 г. за Северна Ирландия трябва да бъде приет отделен идентификационен номер по ДДС със специфичен префикс. Също така е задължил държавите членки да променят законодателството си съобразно допълнението в Директива 2006/112/ЕО относно общата система на данъка върху добавената стойност до 31 декември тази година.

България е изпълнила своето задължение, като на 18 декември 2020 г. в Държавен вестник е обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност. В ЗДДС е добавен нов член 168а, в съответствие с горните промени.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент