НОИ: Удълженият заради извънредната обстановка срок на инвалидните пенсии изтича на 30 юни 2022 г.

8 април 2022, 12:03 839

След 30 юни инвалидните пенсии с удължен срок ще продължат да се изплащат единствено при наличие на ново експертно решение на ТЕЛК или НЕЛК

Инвалидните пенсии, за които срокът на инвалидността е изтекъл в периода 13 март 2020 г. – 31 март 2022 г. включително, ще продължат да се изплащат от НОИ до края на юни 2022 г. Условието за това е в НОИ да не са постъпили други експертни решения на ТЕЛК или НЕЛК с нови обстоятелства след преосвидетелстване на лицата, които получават тези пенсии, съобщава се в сайта на осигурителния институт.

Удълженият срок за изплащане на пенсиите беше заложен в специалното законодателство, свързано с въвеждането на извънредната епидемична обстановка в България. В съответствие с това законодателство всички пенсии за инвалидност с изтекъл срок на валидност на решение на ТЕЛК/ НЕЛК трябваше да продължат да се изплащат във времето на извънредно положение и три месеца след неговата отмяна. След като от 1 април извънредното положение у нас беше отменено, крайната дата на действие на тази уредба става 30 юни 2022 г. От нея са засегнати общо 24 050 пенсионери.

След 30 юни инвалидните пенсии с удължен срок ще продължат да се изплащат единствено при наличие на ново експертно решение на съответните органи, с което е определен нов срок на инвалидността, както и процент на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, даващ право на съответния вид инвалидна пенсия.

Всички инвалидни пенсии на лица, за които срокът на инвалидност е определен до дата, следваща отмяната на извънредната епидемична обстановка (1 април) и след това, ще се изплащат до определения срок на инвалидността в експертното решение на ТЕЛК/ НЕЛК. Изплащането на пенсиите за инвалидност на тези лица ще бъде продължено, след като в НОИ постъпи ново експертно решение, с което е определен и нов срок на инвалидност и процент на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, даващ право на пенсия за инвалидност.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент