НОИ съдейства за изплащането на над 1 000 украински пенсии в България

13 юли 2022, 11:51 532

Това стана възможно след съвместни усилия на НОИ, Пенсионния фонд на Украйна и Посолството на Украйна в София

В началото на юли, след съвместните усилия на НОИ, Пенсионния фонд на Украйна (ПФУ) и Посолството на Украйна в София, бяха изплатени над 1 000 украински пенсии в България за първото тримесечие на годината, съобщиха от осигурителния институт.

От НОИ уточняват, че причината за забавянето е затруднението в доставката на пощенски пратки от Украйна. Сумата за изплащане на пенсиите за периода януари – март е постъпила по банковата сметка на НОИ през април, но изплащателният списък, в който се съдържа информацията за конкретните суми, дължими на лицата, е постъпил в НОИ в края на юни. В този списък са включени пенсиите на 1 047 украинци, а към момента са изплатени сумите на 1 015 от тях.

Съгласно споразумението между НОИ и ПФУ изплащателният списък за съответното тримесечие следва да се изпраща на компетентната институция на другата договаряща страна в срок до 20-о число на последния месец на тримесечието, за което се отнася. Така в последните 10 дни на юни 2022 г. НОИ е получил информация от ПФУ за изпращане на изплащателния списък с украински пенсии за второто тримесечие на годината, като е налична и сумата за изплащането им, но отново се чака постъпването на изплащателния списък. За да бъде преодоляно забавянето за следващите периоди, осигурителният институт е отправил предложение до ПФУ за сключване на споразумение за електронен обмен на документи.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент