НОИ: Ръст на броя на хората, закупили стаж за пенсиониране през първото тримесечие на 2023 г.

7 юли 2023, 13:04 380

От 1 август се очаква месецът закупен стаж да поскъпне с 15 лева

През първите три месеца на годината се е увеличил броят на хората, закупили осигурителен стаж за пенсиониране. Това показва справка на Националния осигурителен институт, цитирана от БНР.

От 1 август се очаква месецът закупен стаж да поскъпне с 15 лева, тъй като в бюджета за тази година е планирано вдигане на минималната осигуровка за самонаетите. 

Законодателството дава право да се закупи осигурителен стаж. Вариантите са два: за времето на обучение при завършено висше или полувисше образование, както и за периода на докторантура, или до пет години при недостигащ стаж за пенсиониране по общия ред за хората, навършили изисквана възраст за пенсия. 

Вноската за месец стаж се определя от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се, определен към момента на покупката. Сега той е 710 лева, а вноската за месец струва 140,58 лева, но с приемането на бюджета за тази година минималната осигуровка за самонаетите вече ще е 780 лева, съответно и месец недостигащ стаж вече ще струва 154,44 лева.

През миналата година недостигащи месеци са купили 4 093 души. Средно са откупувани по 23 месеца. През 2021 г. 3 840 души са се възползвали от това право, като средно са плащали за 22 недостигащи месеца.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент