НОИ пуска мобилно приложение за електронни услуги и справки

29 декември 2021, 11:20 1625

Чрез приложението гражданите ще могат да проверяват размера на пенсията си, болничните и различни видове обезщетения, както и да ползват всички електронни услуги на института

През 2022 г. Националният осигурителен институт ще пусне мобилно приложение, в което ще могат да се правят различни справки и да се ползват всички електронни услуги на института. По този начин се осигурява допълнително облекчение за гражданите, като им се спестява ходенето до гише, заяви управителят на НОИ Ивайло Иванов, цитиран от „24 часа“.

С мобилното приложение гражданите ще могат да проверяват размера на пенсията си (както и прогнозния), болничните и всички обезщетения, включително и тези за бременност и раждане. С приложението ще могат да се подават и различни документи за електронните услуги на НОИ, които към момента са около 70. За допълнително облекчение на гражданите се предвижда през следващата година броят на тези услуги да се увеличи.

С новото приложение ще се издава и персонален идентификационен код (ПИК) на големите ученици. Това ще се осъществи съвместно с Министерството на образованието, като целта е учениците да са запознати с трудовите си права. ПИК ще се дава и на студентите заедно с дипломата им за завършен етап от висшето образование, за да може да бъдат улеснени при постъпване на първите им работни места.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент