НОИ не може да осигурява адекватни пенсии според синдиката КТ „Подкрепа“

11 ноември 2020, 00:00 899

В подкрепа на частните фондове се обявява организацията PensionsEurope, обединяваща пенсионни фондове от страните в ЕС

Според организацията PensionsEurope, която обединява пенсионни фондове от страните в ЕС, НОИ не може да осигурява адекватни пенсии, ако ги няма частните пенсионни дружества, предава БТА.

На всеки пенсионер ще има по-малко от двама души в трудоспособна възраст, което е тежка прогноза за страната ни. В България системата за пенсионно осигуряване в солидарния стълб – „pay-as-you-go“ ще бъде изправена пред множество предизвикателства. По тази причина фондовете ще са все по-необходими, за да се постигнат адекватни и устойчиви пенсии, посочва главният секретар на европейската организация Мати Леппала.

Против частните фондове у нас се изказва обаче икономическият съветник на синдиката КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова. Според нея иззетото под формата на такси от задължителните частни пенсионни фондове е 577 пъти повече от взетото от скандалния дарителски сайт „ХелпКарма“. Григорова допълва, че удържаните такси са в размер на 1,3 млрд. лв., което е 9% от вноските във фондовете. По думите ѝ тези суми „са прибрани в джобовете на собствениците на частните дружества и техните висши мениджъри“.

В допълнение Григорова заявява, че прехвърляне на пенсиите в НОИ между 1 януари и 30 юни е добър вариант за пенсионерите. Като причина за това тя посочва, че в частните фондове от втория стълб не постъпват осигуровки за времето на майчинството, както и за периодите на болничен, а също и при безработица. Това води до появата на дупки в осигурителния доход и намаляване на бъдещата пенсия. Друга причина според Григорова е доходността на частните фондове – по данни на КФН за 2019 г. само до средата на годината има почти половин милиард по-малко, отколкото са сумите и осигуровките за предходната година.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент