НОИ дигитализира информацията и документите за пенсия

26 януари 2023, 09:27 878

Ще бъдат разработени Интегрирана информационна система за пенсиите и Електронно осигурително досие за пенсията

Националният осигурителен институт (НОИ) започва да дигитализира всички процеси, свързани с отпускането на пенсии. Това ще стане по проект „Развитие и въвеждане на Институционалната архитектура на НОИ за приоритетни процеси, свързани с пенсиите и предоставяне на електронни административни услуги“. Той се финансира по Оперативна програма „Добро управление“ с бенефициент НОИ, съобщиха от осигурителния институт.

Основната цел на проекта е да се въведе институционална архитектура на НОИ за приоритетни процеси, свързани с пенсиите, чрез разработване на Интегрирана информационна система за пенсиите (ИИСП) и на Електронно осигурително досие за пенсията за всяко осигурено лице и самоосигуряващ се в частта „бизнес логика, процеси и данни“.

Изпълнението на този проект ще има като резултат цялостната електронизация и дигитализация на процесите по отпускане и изплащане на пенсии и ще осигури възможност за предоставяне на комплексно административно обслужване в рамките на пенсионното производство. Начинът за това е да се затвори цикълът на документооборота по електронен път при обмен на информация с външни организации и предоставяне на електронни административни услуги за осигурени лица, самоосигуряващи се и осигурители.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент