НОИ актуализира е-услугата „Изчисляване на прогнозна пенсия“

15 юни 2021, 10:41 1523

Новите варианти на електронната услуга и методиката отразяват промените в КСО, приети в края на 2020 г., както и в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, обнародвани през май 2021 г.

Националният осигурителен институт (НОИ) актуализира електронната си услуга „Изчисляване на прогнозна пенсия“. Допълнената версия вече е активна на сайта. Публикувана е и актуализирана методика за изчисляване на индивидуалния коефициент за пенсиите, които са отпуснати с начална дата след 31 декември 2018 г., съобщават от НОИ.

Новите версии на е-услугата и методиката отразяват последните промени в КСО, които бяха приети в края на 2020 г., както и тези в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, обнародвани през май 2021 г. С тях беше определен нов начин за изчисляване на намалението на индивидуалния коефициент на лицата, родени след 31 декември 1959 г. и осигурени в универсален пенсионен фонд (УПФ). Промените влизат в сила от 1 септември 2021 г.

На базата на прогнозните стойности, изчислени чрез електронната услуга на НОИ, бъдещите пенсионери вече могат да проверят приблизителния ефект от прилагането на новите промени.

От НОИ напомнят, че индивидуалният коефициент е един от елементите, въз основа на които се определя размерът на пенсията, свързана с трудова дейност. Неговото намаление отразява обстоятелството, че лицата, които са родени след 1959 г., се осигуряват за държавна пенсия с по-нисък размер на осигурителната вноска за риска „старост“, тъй като част от нея постъпва в УПФ с цел получаване на втора допълнителна пенсия. То е строго индивидуално и корекцията зависи пряко от осигурителната история на съответното лице, както и от конкретните периоди на осигуряване.

По новия начин за изчисляване на намалението на индивидуалния коефициент се вземат предвид:

  • трансферът от държавния бюджет в размер 12 на сто върху сбора от осигурителните доходи на всички осигурени лица за периода 2009 – 2015 г. (включително) – при определяне размера на вноската за фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване за трета категория труд, за лицата, родени преди 1 януари 1960 г.;
  • броят на месеците, през които лицето е осигурявано в УПФ, спрямо общата продължителност на осигурителния му стаж, определена като брой месеци с осигуряване в държавното обществено осигуряване. Месеците с осигуряване в УПФ и в държавното обществено осигуряване са календарните месеци, за които са внесени или дължими осигурителни вноски.

 

С промените се цели постигането на по-малко по размер намаление на индивидуалния коефициент и съответно – по-висок размер на пенсията.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент