Немски икономисти предлагат 5% данък „хоум офис“

8 декември 2020, 10:20 610

Работещите от вкъщи са 40% по-продуктивни, сочи проучване от месец май

Ново предложение за въвеждане на данък от 5% върху заплатата на служителите, преминали към т.нар. „хоум офис“ режим на работа, се появи в доклад на икономисти от Deutsche Bank, предаде Bulgaria ON AIR, цитирана от БТА.

В доклада си икономистите предлагат сумата да бъде плащана от работодателите. Идеята им е данъкът да засяга само служители, предпочели по собствено желание работата от вкъщи, а не с оглед на пандемията. Мярката не е предвидена за самонаети лица, както и за такива с нисък доход.

Според инициаторите на идеята този данък би бил полезен, тъй като работещите от вкъщи допринасят по-малко за икономиката – не плащат за градски транспорт, не обядват в заведения, а същевременно, заради несигурната обстановка, наемателите продължават да плащат за офис помещенията, въпреки че са празни.

По всяка вероятност идеята би породила спорове относно мотивите на инициаторите. Според опита на домакинствата, след въвеждането на „хоум офис“ режима на работа сметките за ток, вода и отопление са се повишили. Освен това при работа извън офиса служителите не получават безплатни консумативи, например вода, кафе, купони за храна и тоалетна хартия.

Според проучване от месец май, работещите от вкъщи са 40% по-продуктивни, основно заради спестеното време от път до офиса и обратно. Статистиката отчита ръст и в нивото на концентрация и отдаденост на работния процес.

Дали е възможно въвеждането на данък „хоум офис“ и в България, все още не е ясно. Надя Василева, директор на Българската конфедерация по заетостта, коментира пред Bulgaria ON AIR, че второто затваряне ще се отрази на бизнеса и работодателите по същия начин, както през март. Именно поради тази причина тя апелира за преразглеждане на сегашното данъчно облагане.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент