Нелегалният бизнес в България

28 октомври 2020, 00:00 829

Силно намалял е броят на регистрираните телефонни измами

Трафикът на жени е основният дял от престъпленията, свързани с каналджийство, канабисът е най-продаваният наркотик, а кражбата на коли намалява. Това става ясно от доклада на Центъра за изследване на демокрацията “Оценка на заплахите от организираната престъпност в България 2020”.

Над 2/3 от трафикът на хора е свързан със сексуална експлоатация на трафикираните жени, следвани от принудените да просят. През 2018 г. са регистрирани 443 жертви на трафик, а за 2019 г. броят им е 404.

Най-разпространяван наркотик у нас според данните на доклада е канабисът. Забелязва се и ръст на търговията с кокаин. България е транзитна дестинация за пренос на хероин от Близкия изток към Западна Европа, както и на суровини за направата на метамфетамини към Централна Европа. На годишна база приходите от наркотици се оценяват на около 450 млн. лева.

Броят на нелегалните емигранти намалява, за сметка на повишен брой лица, опитващи се да преминат границата ни към Западна Европа. Приходите от този тип организирана престъпност се равняват на около 5 млн. лева годишно.

Според проучването на Центъра за изследване на демокрацията кражбите на коли намаляват, но стойността на отнетите автомобили се увеличава – от 18 хил. лева средно през 2017 г. до 20 хил. лева през 2019 г. Приходите от този тип незаконна дейност са около 14 млн. лева, като коли се крадат основно на територията на София, каквато е тенденцията още от 2001 г.

Намаляват случаите на физическо насилие при събиране на задължения за сметка на психически тормоз, заплахи и изнудване. В момента по данни на Центъра около 80 000 домакинства са използвали заеми от заложи къщи.

Контрабандата на цигари се оценява на близо 3,9%, което е една от най-ниските стойности, отчетени в ЕС. Това се дължи на промяна в нагласата на българите, които все по-рядко търсят евтини цигари, както и на факта, че в последните години бяха разбити няколко фабрики за незаконно производство.

Измамите със средства от субсидии се оценяват на 70 до 300 млн. лева. Основно се злоупотребява с парите за земеделие и изграждане на къщи за гости.

Телефонните измами рязко са намалели, сочат данните от доклада, което се дължи на разбити групи. Броят на измамите, както и на приходите от тях, са намалели 2 пъти – от 8 млн. лв. през 2018 г. до 3,8 млн. лв. за 2019 г. Макар и силно ограничени, заплахите от телефонните измами не са напълно елиминирани, посочват експертите от Центъра.

Страната ни се оказва една от най-уязвимите на кибератаки, като често се използва за извършване на глобални престъпления. Жертви на този тип дейност най-често се оказват банкови и финансови институции, големи онлайн търговци, платформи за търговия и обмен на криптовалути, както и държавни институции. Според анализа 25% от всички атаки към облачните услуги на Microsoft например са извършени от български IP адреси. Нараства броят на кражбите на банкови данни през интернет за сметка на класическите измами чрез копиране на електронните данни от картата.

 

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент