Най-желаните професии в България

31 май 2021, 14:50 577

"Охранител", "Монтьор на подемна и транспортна техника", "Програмист" и "Сътрудник в маркетингови дейности" си остават най-желаните направления за квалификация и преквалификация. Засилва се и интересът към „Растениевъдство и животновъдство“ от началото на 2021 г.

Особено желани професии за квалификация и преквалификация у нас са от направленията „Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства“, „Растениевъдство и животновъдство“, „Компютърни науки“, „Фризьорски и козметични услуги“ и „Сигурност“, коментира председателят на Национална агенция за професионално образование и обучение (НАПОО).

На годишна база се наблюдава спад с около 15% на броя на обучените. От началото на годината до момента тази тенденция леко се забавя, заради засиления интерес за обучение в направление „Растениевъдство и животновъдство“, което се превърна в 4 пъти по-предпочитано направление за обучение в сравнение с началото на 2020 г. Сред най-желаните професии си остават „Охранител“, „Монтьор на подемно-транспортна техника“, „Монтьор на транспортна техника“, „Програмист“ и „Сътрудник в маркетингови дейности“.

По данни на НАПОО кризата от пандемията не е променила предпочитанията на хората за квалификация и преквалификация в определени професионални направления. 79 809 души са преминали обучение в лицензирани центрове за професионално обучение през изминалата година, сочат още данните от доклада на МТСП за пазара на труда. В него се посочва още, че очакваната тенденция в средносрочен и дългосрочен план е за дефицит на хора със средно образование и излишък от човешки ресурс с висше и с основно образование на пазара на труда.

Данните от Краткия анализ на пазара на труда към края на април 2021 г. на МТСП съобщават, че най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (25.6%), следват хотелиерство и ресторантьорство (21.6%), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (9.4%), държавното управление (7.6%), административните и спомагателните дейности (6.9%) и селското, горското и рибното стопанство (6.3%).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент