Най-бедните жители на София са двойно по-богати от тези на Монтана и Пазарджик

11 ноември 2020, 00:00 649

Столицата ни е на първо място по доходи, а на второ, благодарение на близостта си с нея, е Перник

Жителите на София, които имат доходи под 589 лева на месец, се причисляват към група „бедни“. Това е линията, която е определена за столицата ни според Националната стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване 2030 г., предаде „Труд“, цитиран от БТА.

За нормален живот в София са необходими двойно по-високи доходи, в сравнение с Монтана, където линията на бедност е най-ниска – 268 лева. След Монтана се нарежда Пазарджик с 292 лева.

На първо място по доходи е столицата ни, а на второ, благодарение на близостта си с нея – Перник. Там за беден, съгласно стратегията, се смята всеки жител, получаващ под 475 лева на месец.

При изчисляване на линията на бедност за всяка една област е приложен методът, който се прилага и при линията на национално ниво – 60% от средния общ разполагаем нетен доход на домакинствата в областта. За миналата година най-висок е бил относителният дял на бедните в Сливенска област, където всеки трети попада в тази категория. А най-нисък е относителният дял на бедните в областите Плевен – 14,3%, Благоевград – 16,5%, София – 16,8% и Ловеч – 18,5%.

Авторите на стратегията предупреждават, че настоящата криза, породена от пандемията, поражда риск от задълбочаване на бедността и съществуващото неравенство у нас. Рискът от бедност е най-висок за безработните лица (58,9%), следвани от пенсионерите (34,3%) и други икономически неактивни лица (29,8%). Поради тази причина в стратегията се предвижда до 2030 г. периодично увеличаване на размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, което би довело и до повишаване на минималните стойности на останалите пенсии за трудова дейност.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент