Народното събрание прие на второ четене промени в Търговския закон

Светла Стойчевска
юрисконсулт
24 юли 2023, 10:11 801

Създава се дружество с нова правна форма – дружество с променлив капитал

На пленарно заседание на 20 юли 2023 г. депутатите приеха на второ четене обединения законопроект за изменение и допълнение на Търговския закон. В резултат на това списъкът с видовете търговски дружества в българския правен мир се увеличава с още един вид, а именно дружество с променлив капитал.

Чрез тази нова по-гъвкава правна форма се цели насърчаване на предприемаческата дейност на т.нар. стартъп компании в България.

Дружество с променлив капитал може да се учреди от едно или повече физически или юридически лица, като учредител не може да бъде обявено в несъстоятелност юридическо лице.

Характерно за дружеството с променлив капитал е, че капиталът му не се вписва в Търговския регистър. Неговият размер се установява при приключването на всяка финансова година със съставянето на годишния финансов отчет.

Данни за съдружниците също не подлежат на вписване в Търговския регистър, те се отразяват в книга на съдружниците. Прехвърлянето на дружествените дялове е предвидено да се извършва свободно, освен ако дружественият договор не въвежда допълнителни изисквания.

Друга особеност на дружеството с променлив капитал е че то може да бъде само микро- или малко предприятие по смисъла на Закона за малките и средните предприятия. Това означава, че ако в края на съответната финансова година дружеството вече не отговаря на условията за микро- или малко предприятие, то следва да се преобразува в друг вид търговско дружество.

В законопроекта са предвидени и правила за усъвършенстване на производството по несъстоятелност, като се създава процедура за обявяване в несъстоятелност и погасяване на задължения на предприемачи – физически лица.

Законът за изменение и допълнение на Търговския закон предстои да бъде обнародван в Държавен вестник.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент