Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари

Милен Николов
Редактор
31 май 2023, 13:37 202

С промените се цели привеждане на българското законодателство в съответствие европейските директиви в тази област и стандартите на FATF

Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, съобщи БТА. Измененията, предложени от Министерския съвет, са свързани с последващите ангажименти на България след присъединяването към Валутния механизъм II (ERM II).

Законопроектът цели подобряване на ефективността и постигане на пълно съответствие на българското законодателство за превенция срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма както с изискванията на европейски директиви, така и със стандартите на Специалната група за финансови действия (FATF). Едно от основните предложения е въвеждането на ефективен механизъм за идентифициране на лицата, които предоставят услуги по дружествено управление, и на адекватни процедури за проверка на служителите, ангажирани в предоставянето на услуги по дружествено управление, чрез създаване на нарочен регистър. Предвижда се и отбелязване в Търговския регистър, ако е установено несъответствие в данните относно действителния собственик.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент