Нарастването на цените в ЕС на селскостопанските продукти и на селскостопанските суровини се е забавило през четвъртото тримесечие на 2022 г.

Милен Николов
Редактор
29 март 2023, 15:00 320

През периода средната цена в ЕС на селскостопанските продукти се е повишила с 26% на годишна база, а на селскостопанските суровини – с 27%

Цените в ЕС на селскостопанските продукти са се увеличавали през всички тримесечия на 2022 г. на годишна база, достигайки връх през второто и третото тримесечие. През четвъртото тримесечие обаче е наблюдавано леко забавяне на нарастването на цените както на селскостопанските продукти, така и на суровините, сочат данните на „Евростат“.

Между четвъртото тримесечие на 2021 г. и четвъртото тримесечие на 2022 г. средната цена в ЕС на селскостопанските продукти се е повишила значително (+26%) за същата кошница от продукти. Това обаче представлява по-нисък темп на увеличение в сравнение с предходното тримесечие (+30% на годишна база през третото тримесечие на 2022). Най-значително увеличение на цените е регистрирано при яйцата (+64%), прасетата (+52%) и маслините (+51%).

През същия период средната цена на стоките и услугите, използвани в селското стопанство (т.е. суровини, несвързани с инвестиции), в ЕС като цяло се е увеличила с 27% за същата кошница от суровини, което е по-нисък процент на увеличение в сравнение с отчетеното между третото тримесечие на 2021 и третото тримесечие на 2022 г. (+36%). В рамките на тази кошница са регистрирани значителни повишения на цените на торове и подобрители на почвата (+55%), енергия и смазочни материали (+41%) и храни за животни (+29%).

Във всяка държава от ЕС средната цена както на суровините, които не са свързани с инвестиции, така и на селскостопанските продукти се е увеличила между четвъртото тримесечие на 2021 г. и четвъртото тримесечие на 2022 г.

Най-резки темпове на нарастване на средната цена на селскостопанските продукти през този период са наблюдавани в Унгария (+53%), Полша (+44%) и Германия (+38%). Най-ниските темпове на увеличение са отбелязани за Малта (+4%), Франция (+14%), Кипър и Италия (и двете +15%).

Най-значителен ръст на средната цена на суровините, несвързани с инвестиции, е регистриран в Литва (+51%), Унгария (+47%) и Словакия (+39%). Най-ниски темпове на повишение са наблюдавани в Малта (+7%), Португалия (+17%) и Люксембург (+20%).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент