НАП: Зрелостниците сами плащат здравното си осигуряване

6 юли 2021, 14:11 802

От НАП припомнят, че в месеците между завършването на средното си образование и започването на висшето си образование, зрелостниците се осигуряват за собствена сметка

Учениците, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, следва сами да внасят здравните си осигуровки, припомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Същото важи за студентите в редовна форма на обучение, но само в месеците от завършване на средното си образование до започването на висшето си образование.

От НАП припомнят, че в месеците между училището и университета завършилите не попадат в нито една от категориите (ученик, студент), които се осигуряват за сметка на държавния бюджет и трябва да внасят здравни осигуровки за собствена сметка. Това става с подаване на декларация образец 7 до 25-о число на месеца следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване.

Повече информация за попълване и подаване на декларацията е налична в раздел „Здравноосигурителен статус“ на сайта на НАП, наред с онлайн формуляр, който може да бъде изтеглен. Подаването на декларацията се извършва в офисите на НАП, по пощата или онлайн посредством персонален идентификационен код (ПИК).

Повече от три неплатени вноски за последните три години водят до прекъсване на здравните права. Сумата за 2021 г. е 26,00 лв. на месец и се внася до 25-о число на следващия месец.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент