НАП започва проверки в дружествата с голяма касова наличност

17 май 2021, 14:03 676

Предприятия, които боравят с големи суми пари в брой, ще бъдат поставяни в рискова група и ще се ползват със специално внимание от агенцията

Националната агенция за приходите (НАП) започва засилени проверки в предприятията с големи касови наличности, съобщава „Труд“. Проверките ще засегнат дружества, които регулярно извършват големи парични преводи от и към банковите си сметки и използват пари в брой.

Целта на проверките е да се установи дали съответните преводи са легитимни и парите се използват законово, дали касовите наличности на дружествата са реални и защо се налага трансферът на толкова големи суми пари. Тези предприятия, според НАП, ще попадат в рискова група заради подобни парични операции и ще са обект на „особен фокус“.

НАП ще опита да увеличи приходите в хазната от данъци, като усилията ще се съсредоточат върху големите данъкоплатци, вместо върху по-малките, по думите на служебния министър на финансите Асен Василев. Фокусът на НАП ще падне и върху предприятията, които усвояват държавен ресурс чрез обществени поръчки и боравят със средства от ЕС, както и върху техните подизпълнители.

Министър Асен Василев сподели още, че Наредба Н-18 за отчитане на оборота следва да бъде отменена в сегашния си вид и да се работи по създаването на нова, която да намали тежестта върху малкия бизнес.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент