НАП за Интрастат операторите: Ново поле в декларацията за вътресюзен износ (изпращания): „VIN номер на партньора“

4 февруари 2022, 11:14 1658

От агенцията разясняват различни казуси при използването на системата

Новото поле в декларацията за вътресъюзен износ „VIN номер на партньора“ е „ДДС идентификационният номер“ на партньора/клиента по фактурата, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП) за операторите в Интрастат. НАП пояснява, че има случаи, в които държавата членка, в която е регистриран по ЗДДС клиент по фактура, е различна от държавата членка, в която стоките физически пристигат. В такъв случай в полето „държава на пристигане“ се посочва държавата членка, в която стоките физически са транспортирани.

При дистанционни продажби се избира код за вид на сделката „1.2“, а полето „VIN номер на партньора“ не се попълва.

В случай че продажбата е насочена към физически или юридически лица, нерегистрирани по ЗДДС в държава членка на ЕС, полето „VIN номер на партньора“ не е задължително.

От приходната агенция поясняват какво да се прави и в случай на грешка. При некоректно попълнен VIN на партньора трябва да се попълни коректен VIN номер или, в случай че не е известен ID на партньора, да се осъществи контакт  с дирекция „Интрастат“.

В случай че видът на сделката е "1.2 Дистанционни продажби", полето "VIN номер на партньора" трябва да остане празно. Затова и трябва да се провери дали полето "Вид на сделката" е попълнено конкретно.

Попълненият VIN номер е български, продължават от НАП. В случай че декларираният ID e коректно попълнен, тогава трябва да се осъществи контакт с дирекция „Интрастат“.

При непопълнено поле "VIN на партньора" трябва да се попълни полето VIN номер или, в случай че ID на партньора не е известен, да се осъществи контакт с дирекция „Интрастат“.

В случай че е допусната грешка, следва да бъде подадена нова месечна декларация, в която грешките са коригирани.

Ако не съществува грешка в полето „VIN номер на партньора“ при описаните съобщения за грешка и операторът разполага с документи, потвърждаващи коректността на декларираните данни, съветват от НАП, то отново е необходимо свързване с „Интрастат“ в ЦУ на НАП чрез имейл на следните адреси: n.p.georgieva@nra.bg,  e.pavlova@nra.bg и p.iliev@nra.bg.

Валидността на VIN номера може да бъде проверена на следния адрес: https://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vatResponse.html

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент