НАП ще възстанови близо 300 млн. лева ДДС на коректни дружества

18 март 2022, 10:54 603

До 31 март дружества, регистрирани като големи данъкоплатци, ще получат обратно деклариран за възстановяване ДДС

Националната агенция за приходите (НАП) ще възстанови в максимално кратък срок близо 300 млн. лева ДДС на дружества, регистрирани като големи данъкоплатци в България – големи инвеститори, производители на стоки, части и консумативи, основно за износ. Това са дружества, които през февруари са осъществили сделки с държави членки на ЕС и трети страни и са ги декларирали, съобщават от приходната агенция.

Т. нар. „опростена процедура за възстановяване на ДДС“ е един от специфичните подходи на НАП за по-бързо обслужване на бизнеса. Целта е в настоящата сложна обстановка милиони левове максимално бързо да бъдат връщани в стопанския оборот, за да не бъде затруднявана икономическата дейност на дружествата. Така ще се генерират и нови приходи за бюджета на държавата и обслужването на важни социални и икономически сектори.

От НАП уточняват, че ще бъде възстановен ДДС предсрочно на почти 90% от дружествата, които са го декларирали. На тези с добра данъчна история сумите ще се възстановяват почти веднага и без извършване на проверки.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент