НАП въвежда двуфакторно потвърждение на онлайн плащанията

25 март 2021, 11:55 1021

Двойната защита посредством динамични и статични пароли ще влезе в употреба от 30 март

Националната агенция за приходите (НАП) въвежда допълнително ниво на сигурност при плащанията през виртуален ПОС, съобщават от агенцията. Двуфакторното удостоверение ще разчита на динамични и статични пароли, за да защити една от най-често използваните услуги на ведомството.

Повишаването на сигурността е в изпълнение на Директива (ЕС) 2015/2366 на Европейския парламент и на Съвета за платежните услуги от 25 ноември 2015 г. във вътрешния пазар, позната още като Директива PSD 2. НАП ще предприеме действия за преминаване към протокол EMV 3DS за верифициране на плащанията за своя виртуален ПОС терминал, което ще доведе до промени във функциите и вида на страницата за въвеждане на картови данни.

След промените различен ще бъде и начинът на потвърждаване на трансакции при плащане с карти, поддържащи Mastercard IdentityCheck и Verified by Visa – освен динамичната парола, двуфакторната идентификация ще изисква и статична 3D парола, която се предоставя от банката, издала картата.

Новият интерфейс на плащанията ще бъде достъпен след 9:00 ч. на 30 март, като временно са възможни затруднения в достъпа до електронните услуги, съобщават още от агенцията. 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент