НАП: Системата за обслужване на едно гише стартира от 1 юли

24 юни 2021, 13:57 751

Новата система позволява дистанционни регистрации по ДДС за онлайн търговците; от приходната агенция споделят и разяснителни бележки за новите правила за ДДС в електронната търговия, които влизат в сила на 1 юли

Онлайн търговците в България ще могат да използват новата електронна система за обслужване на едно гише (One-stop shop/OSS) на Националната агенция за приходите (НАП) от 1 юли, припомнят от ведомството. Чрез новия механизъм търговците, които оперират само онлайн, ще могат да се регистрират по ДДС по електронен път в една държава членка за всички извършвани от тях вътреобщностни дистанционни продажби към крайни клиенти в друга страна от ЕС.

Онлайн търговците, установени в България, могат да се регистрират за новите специални режими в Портала за електронни услуги на НАП чрез квалифициран електронен подпис ( КЕП). От приходната агенция напомнят, че ако дадено дружество, което не е установено на територията на страната и е регистрирано по ДДС за целите на дистанционните продажби за "режим в Съюза" в държава от ЕС, и е подало заявление за регистрация в съответната страна до 30 юни 2021 г., то дружеството е длъжно да уведоми НАП за избора си по електронен път. Срокът за това е до 30 юни 2021 г. 

Ако дружеството е уведомило по електронен път компетентната структура на НАП за регистрацията си за „режим в Съюза“ в държавата членка, в която е установена, и иска да прекрати регистрацията си по чл. 98 или чл. 100, ал. 3 от ЗДДС, заявление за прекратяване на регистрацията не е необходимо. В такива случаи НАП ще извършва проверки за мотива зад дерегистрацията. От НАП уточняват, че при прекратяване на регистрация по ЗДДС заедно със справка-декларацията за последния данъчен период дружеството трябва да подаде и протокол-опис за начисляване на данък по чл. 111 от ЗДДС по образец.  

От ведомството предлагат и обяснителни бележки за новите правила за ДДС в електронната търговия след 1 юли 2021 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент