НАП ще засича нелегални търговци с оборот от чужбина – чрез данни от пощите и куриерите

12 януари 2021, 11:02 1266

До момента данъчните получаваха информация от куриерите за извършените от тях доставки с наложен платеж само в рамките на страната, но от тази година обхватът се разширява

От тази година данъчните ще бъдат улеснени при следенето за нелегални онлайн търговци. Те ще получават информация от пощите и куриерите за изпратените пратки към чужбина, предаде в. „Труд“, цитиран от БТА.

Ако бъде изпратена пратка с подаръци за роднина зад граница например, данъци не се дължат. Но ако от НАП засегат значителен брой пратки от един човек към множество адреси в чужбина, тогава ще стане ясно, че става въпрос за търговска дейност, за която следва да се платят данъци.

До момента НАП получаваше информация от куриерите за извършените от тях доставки с наложен платеж само в рамките на страната. По този начин те си съставяха ясна картина за това какъв оборот прави дадено физическо или юридическо лице с продажби в страната. Сега вече данъчните ще получават такива данни и за чужбина.

Често при онлайн продажбите към клиенти, които се намират в чужбина, плащането се извършва по банков път. След като данъчните получат информация за броя на изпратените пратки от дадено лице към чужбина, те ще могат да поискат от банките информация за постъпилите суми по сметката на това лице. Освен това, когато попълва формуляра за изпращане на колет до адрес в чужбина, изпращачът може да посочи каква е приблизителната стойност на съдържанието му, като тези данни също ще пристигат в НАП. Допуска се, че те могат да са със занижена стойност, но при сравнение с информация от банките приходните органи ще могат да установят какви данъци дължи онлайн търговецът.

Ако дадено лице действа като търговец, т.е. купува или изработва стоки с цел продажба и реализиране на печалба, то следва да плаща данъци – без значение дали е регистрирано като едноличен търговец, или не. Всички лица, които извършват търговия чрез интернет, са задължени да платят данък върху реализирания доход в размер на 15%. Това не важи при продажба на стари вещи, без значение от размера на реализирания оборот.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент