НАП ще търси данъците върху 96 млн. лева доходи от интернет търговия

27 септември 2021, 13:08 778

Търговци в интернет се крият зад профили на безработни лица

НАП ще търси дължимите данъци върху близо 96 млн. лева доходи, които са реализирани от 7 000 физически лица, извършвали онлайн търговия. Информацията за осъществените от тях сделки в интернет, както и за придобитите суми от наложени плащания, са били предоставени на приходната агенция от куриерските фирми, посочва се в сайта на НАП.

Към момента данъчните са се фокусирали върху проверки на онлайн търговците с най-големи доходи, като се предвижда постепенно обхватът да бъде разширен. Вече са инициирани 3 500 телефонни обаждания, 1 300 от които – към лица с особено високи печалби от интернет сделки.

При анализа на проверяваните лица от НАП са се натъкнали на любопитни практики с цел прикриване на дейността и доходите от нея. Например едни лица фигурират като получатели на наложения платеж, а търговския профил, от който е осъществена сделката, е на безработни лица, които твърдят, че носят пратките до определен адрес срещу сумата от 5 лева на курс. Друга практика е да се използват данни на починали преди 2 или повече години лица и те да имат търговски профили и да реализират значителни продажби.

През септември НАП включи в кампанията си още 2 000 лица, които са подали годишни данъчни декларации по чл.50 от ЗДДФЛ, но не са декларирали в тях доходи от наложен платеж.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент