НАП ще следи със софтуер всички рискови данъкоплатци

30 ноември 2020, 14:23 1042

Софтуерът, който е подобен на тези в ЦРУ, ще разкрива връзки между предприятията и ще предотвратява сложни схеми за данъчни измами

Дейността на близо 7 000 рискови за държавната хазна предприятия ще бъде строго следена от НАП. Създаден е рисков профил на всички данъкоплатци в страната – предприятия и физически лица. За физическите лица рисковият профил е за цялото домакинство, тъй като се предполага, че парите често идват от един член на семейство, но се харчат от всички, пише в. Труд, цитиран от БТА.

Предприятията, които са засечени, че участват в данъчни измами, са включени от НАП в най-рисковата група. Най-често става въпрос за злоупотреби, свързани с укриване на ДДС, с които се занимава звеното за разследване на особени случаи. Много често това са организирани престъпни групи, използващи сложни схеми за данъчни измами. Подходът на данъчните към предприятията, поставени в рисковата група, е много по-различен, отколкото към легалния бизнес. Към предприятия и граждани, които изпълняват задълженията си съвестно, ще се използва подходът за насърчаване на доброволното плащане на налозите. Това означава, че когато съвестен данъкоплатец забрави да декларира свой доход, той ще получи имейл или обаждане с напомняне да плати данъците си коректно.

Когато дадено предприятие бъде включено в рисковата група, ще бъде следена не само неговата дейност, но и тази на всичките му търговски партньори. Например ако някой се опита да изтегли данъчен кредит по ДДС с фактура, която е била издадена от рисково предприятие, специален софтуер на НАП веднага ще предупреди, че случаят трябва да се провери внимателно.

НАП ще следи стриктно и дейността на шефове и собственици на рискови предприятия. Ако те регистрират ново дружество, данъчните ще следят внимателно и неговата дейност. Те ще използват софтуер, подобен на тези в ЦРУ, с помощта на който ще откриват всички връзки между граждани и предприятия, които на пръв поглед нямат нищо общо помежду си. Ще се използват косвени критерии за свързаност – например дали дадени предприятия са регистрирани на един и същ адрес, дали са клиенти на едни и същи компании, дали ползват едни и същи счетоводители и адвокати, дали сключват сделки помежду си и т.н. Софтуерът ще помага на данъчните да открият свързващото звено, ръководещо всички операции при поредица от множество сделки, целящи укриване или източване на ДДС.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент