НАП ще проверява скъпи имоти, обявени като собственост на дружества

1 декември 2020, 00:00 917

Собствениците на скъпи автомобили ще доказват доходи за 5 години назад

Луксозни имоти, декларирани като офиси, но използвани за жилищни нужди, ще бъдат проверявани от НАП, пише в. „24 часа“, предава БТА.

По неофициална информация става въпрос за над 300 имота, като всеки от тях се оценява на над 500 000 евро. Проверката ще обхване и недвижимо имущество извън България.

Лицата, които НАП ще проверява, следва да докажат източника си на доходи. Отдавна съществува практика скъпи имоти да се декларират като офиси на дружества. Целта е с режийните разходи за тях да се намаляват корпоративните печалби, което води и до по-малък годишен данък. Едновременно с това собствениците избягват данъчни проверки за личните си доходи.

НАП установява чрез сметки за вода и ток, че малки къщи са превърнати в луксозни сгради, тъй като сметките драстично са се увеличили. Това не е отразено в съответната община, като по този начин е избегнато увеличение на дължимия данък.

Собствениците на скъпи автомобили също ще трябва да доказват доходи за последните 5 години. Ще бъде проверявано дали посочената цена на придобиване съответства на пазарните цени към момента на сделката.

Предвижда се възможност информацията от проверките да бъде засичана с тази от партньорски данъчни служби, от Агенцията по вписванията, банки, финансови институции, лизингови дружества, както и от местните власти. От МВР пък ще съдействат при събирането на данни за продавачите и купувачите на имотите, както кога и къде са извършени сделките. Наличието на свързани лица и тяхната дейност, декларирани доходи и извършени разходи, а също и банкови сметки също ще се следят.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент