НАП ще признава COVID тестовете за разход на компаниите

4 декември 2020, 11:15 808

Приходната агенция публикува указание, позоваващо се на задължението на работодателите да осигурят здравословни и безопасни условия на труд

Националната агенция за приходите ще признава тестове за COVID-19 за разход на компаниите. Това стана ясно от публикувано указание на приходната агенция, предаде в. „Труд“, цитиран от БТА.

Работодателите са задължени да осигурят здравословни и безопасни условия на труд на служителите си. Именно в тази връзка е и издаденото от приходната агенция указание. В него е посочено, че както PCR-ите, така и другите видове тестове за COVID-19 – като например антигенните, ще могат да бъдат признати на работодателите за разход.

Указанието на НАП се позовава на различни членове от Кодекса на труда и Закона за здравето, в които са посочени ангажиментите на работодателя във връзка с осигуряване на здравословна среда на служителите и контрол на риска – в конкретния случай се засяга рискът от заболеваемост от COVID-19.

За да могат да се възползват от облекчението, компаниите трябва да са спазили всички изисквания за документална обоснованост на разхода, както и да са представили първичен счетоводен документ по смисъла на Закона за счетоводството, отразяващ коректно стопанската операция.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент