НАП събра над 5 млрд. лева просрочени задължения през 2022 г.

Милен Николов
Редактор
16 февруари 2023, 16:49 330

Събраните суми са с почти 30% повече в сравнение с 2021 г.

Платените просрочени задължения отбелязват рекорден ръст през 2022 г. През изминалата година са събрани над 5 млрд. лв. данъци и осигурителни вноски, което представлява увеличение с почти 30 % в сравнение с 2021 г., посочват от Националната агенция за приходите.

По-високата събираемост е в резултат на ранното уведомяване на гражданите и компаниите, които са пропуснали да платят в пълен размер публичните си задължения, проактивната комуникация и партньорския подход, следван от НАП. При трайна липса на съдействие и плащане от страна на длъжниците обаче се прибягва до търгове за продажба на имуществото, а в някои случаи се търси отговорност за дълговете лично и от управителите на задлъжнелите дружества.

Над 348 млн. лв. са събраните от НАП през 2022 г. просрочени задължения от изпълнители на обществени поръчки и други получатели на държавни и общински средства. Благодарение на автоматизирана система на Министерство на финансите всички органи уведомяват приходната агенция, преди да платят, и проверяват дали изпълнителите на поръчките имат публични задължения. При наличие на задължения публичен изпълнител на НАП може да използва цялата или част от сумата на плащането за погасяване на дългове към фиска.

НАП съветва гражданите и компаниите да ползват е-услугите на НАП с ПИК или КЕП, за да проверят дали имат задължения и какъв е техният актуален размер. В случай на образувано изпълнително производство клиентите, които изпитват финансови затруднения, могат да се обърнат към компетентния публичен изпълнител, за да обсъдят подходящи мерки за обезпечаване и заплащане на просрочените задължения.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент