НАП събра близо 4 млрд. лева просрочени задължения през 2021 г.

1 март 2022, 11:43 401

Близо 98% от всички новодекларирани за внасяне данъци и осигуровки през 2021 г. са били заплатени в рамките на годината

Публичните изпълнителни на Националната агенция за приходите (НАП) са събрали просрочени задължения на стойност близо 4 млрд. лева през 2021 г. Това е с над 200 млн. лева повече спрямо 2020 г. Наблюдава се ръст на събраните суми за погасяване както на задължения, възникнали през годината, така и на по-стари, посочва се в сайта на НАП.

От приходната агенция отчитат общо подобрение на събираемостта. Близо 98% от всички новодекларирани за внасяне данъци и осигуровки през 2021 г. са били заплатени в рамките на годината. Според НАП това се дължи на проактивната комуникация и партньорския подход, който прилагат, включително и ранно уведомяване на задължените лица, пропуснали да платят публичните си дългове в пълен размер. Приходната агенция напомня за непогасени задължения, като изпраща електронни писма, осъществява телефонни обаждания или провежда лични срещи с публични изпълнители на НАП. По този начин се стимулира доброволното погасяване, но също така се разясняват и възможностите за обезпечаване и плащане на дългове при финансови затруднения.

Според данните на НАП над 45% от лицата погасяват изцяло задълженията си в максимум 3-месечен срок от получаване на напомняне от тяхна страна по телефон или имейл, а общият размер на техния дълг намалява с 68%. След проведени срещи с териториални директори на НАП близо 900 задължени лица са намалили своя дълг към бюджета с над 320 млн. лева, а 157 от тях са погасили изцяло задължения на стойност 110 млн. лева.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент